Internationaal schaaknieuws
Max Viergever
20:09
Na Df2 wint Kh5. Na De1 wint Kh5 niet wegens Dh1.
Baudet Bashen!
Laurents van Twillert
19:50
Eens met Win. De focus zou voortdurend moeten zijn op het voorkomen van samenkomen in binnenruimtes. Ik kom bij mensen langs die pro corona maatregelen zijn maar niet het belang zien om een raam of deur open te zetten. Indoctrinatie van een mantra die onveranderd actief is sinds maart 2020 en die tot veel extra onnodige doden heeft geleid en de economie ernstig geschaad heeft. De overheid van NL heeft ernstig gefaald.
Wuhan coronavirus
Paul Bierenbroodspot
18:41
Op het hieronder genoemde fenomeen was hier al eens de aandacht gevestigd door een kenner.

Op de afdeling Acute Geneeskunde waar ik diensten draai, werken circa honderdvijftig artsen en verpleegkundigen. Onze werkruimtes zijn klein en op elk willekeurig moment delen minstens vijftien mensen tien computers in kleine kantoortjes. Door die werkomstandigheden en natuurlijk de honderden covid-19-­patiënten die we zien via de Spoedeisende Hulp en op de afdeling, en ondanks gebruik van schorten, maskers en handschoenen, heeft circa 90 procent van de collega’s het afgelopen jaar een infectie met het coronavirus opgelopen, gelukkig in alle gevallen goed afge­lopen. Omdat in het kader van een wetenschappelijk onderzoek (de Safer-studie) vrijwel iedereen vanaf het begin van de ­pandemie wekelijks getest werd op de aanwezigheid van het virus en antistoftiters hebben we dit heel nauwkeurig kunnen volgen.

De 10 procent van de collega’s die op geen enkel moment besmet is geraakt met het coronavirus is een interessante groep. Deze bestaat vrijwel exclusief uit specialisten en verpleegkundigen die ouder zijn dan 55 jaar en die allemaal al decennialang klinisch actief zijn. De hypothese die we delen tijdens de koffiepauzes is dat deze mensen in hun loopbaan waarschijnlijk al zoveel coronavirussen tegen het lijf zijn gelopen, dat ze inmiddels een zekere vorm van immuniteit daartegen hebben opgebouwd.

Inmiddels is dit wat meer dan een hypothese. Superslimme onderzoekers van het Francis Crick Instituut in Londen hebben met uiterst gevoelige assays vastgesteld dat sommige mensen zonder dat ze geïnfecteerd zijn geweest met SARS-CoV-2 toch afweer tegen dit virus hebben, zowel in de vorm van lage concentraties antistoffen alsook middels hun T-lymfocyten. Deze mensen bezitten een meer algemene immuniteit tegen coronavirussen, naar alle waarschijnlijkheid opgebouwd door herhaalde eerdere infecties met dit type virus. Hun vindingen werden twee maanden terug gepubliceerd in Science. En uit nader onderzoek van deze groep in de samples van de Safer-studie blijkt nu dat de 10 procent resistente frontliniezorgprofessionals op onze afdeling Acute Geneeskunde vrijwel allemaal een dergelijke algemene anticorona-afweer hebben, misschien inderdaad wel opgebouwd tijdens hun lange klinische loopbaan.
Baudet Bashen!
Paul Bierenbroodspot
18:05
Deze had ik gemist, maar doordet Jeroen zo de aandacht vestigde op ninefornews ben ik eens gaan bladeren.

Tweede Kamerlid Wybren van Haga plaatste op YouTube een filmpje met de titel ‘Mondkapjes zijn schadelijk voor de gezondheid’. Binnen een dag was het weggehaald. Als je de video probeert te bekijken, krijg je de melding ‘deze video is verwijderd wegens schending van de servicevoorwaarden van YouTube’. “Is deze video over de mondkapjesplicht nu echt verwijderd door YouTube? Wat is dit voor een bizarre censuur?”
Van Haga is één van de zeer weinige Kamerleden die kritische vragen stelt over het coronabeleid van het kabinet. Over de PCR-test, het coronavaccin en ook de mondkapjesplicht. Woensdag zei het Kamerlid over de mondkapjes:
“Veel mensen maken zich zorgen om de mondkapjesplicht. Het RIVM is kraakhelder geweest over mondkapjes, namelijk: het effect is verwaarloosbaar en het zorgt voor schijnveiligheid. Testen van de TU Delft laten bovendien zien dat de meeste mondkapjes totaal niet werken. Daarbij gebruiken veel mensen dagenlang hetzelfde mondkapje, waardoor er ook een medisch risico wordt geïntroduceerd voor de drager zelf. En wat dacht u van de zorgen van longpatiënten en andere mensen die om medische of psychische redenen geen mondkapje kunnen dragen? Kan de minister nog eens duidelijk uitleggen waarom hij toch een mondkapjesplicht wil invoeren, terwijl het effect minimaal of zelfs contraproductief is?”


Inmiddels is het filmpje wel weer te zien.

Baudet Bashen!
Paul Bierenbroodspot
17:55
Verder spelen demografie, ondersterfte in 2019, etc. een rol.
Denken
Wim van Beersum
17:54
Past prima in dit draadje. Is denken iets anders dan rekenen? Ik denk het wel.
Internationaal schaaknieuws
Eddie Janssen
17:51
Is het verschil tussen De1+ en Df2+ op zet 40(!) nou zo duidelijk of is dit meer een computerevaluatie?
Denken
Eddie Janssen
17:50
Oeps, ander draadje
Denken
Eddie Janssen
17:50
Is het verschil tussen De1+ en Df2+ op zet 40(!) nou zo duidelijk of is dit meer een computerevaluatie?
Denken
Jason Zondag
17:26
Nou, niet iedereen zal het ermee eens zijn dat je in overleden toestand niet meer kunt denken.
Denken
Rini Kuijf
17:17
Dat iedereen op een bepaald moment uitgedacht is, tsja dat is al empirisch bewezen.
Wuhan coronavirus
Eddie Janssen
16:45
Hmm, daar miste wat.

Arie, bedoel je dat iedereen ouder dan 30 jaar in India of iedereen ouder dan 30 jaar van je schoonfamilie zijn eerste prik heeft gehad?
Wuhan coronavirus
Eddie Janssen
16:41
Arie, bedoel je dat iedereen ouder dan 30 jaar in India of iedereen ouder dan 30 jaar van je schoonfamilie?
Wuhan coronavirus
Rini Kuijf
16:27
Moet je vooral doen heer Twillert, jij zal er vast wel op vooruitgaan.
Denken
Hans Nuijen
16:13
Zo is het. Het is nu wachten tot er iemand vanuit de academische wereld met bewijsvoeringen komt. Wordt vervolgd: 11 maart 2022.
Baudet Bashen!
Wim van Beersum
15:59
Het gevaar van binnenruimtes zou in Tsjechië onvoldoende serieus zijn genomen. De IFR is leuk statistisch getal, maar dat veegt alle verschillende omstandigheden op één hoop. Ook in Nederland zagen we dat het optreden van een kerkkoor er flink op in kon hakken. Alles wijst erop dat de mate van blootstelling aan aerosolen de ernst van de besmetting bepaalt.
Bab Wilders
Jaap Amesz
15:46
Dit is wel een mooi draadje om alle blunders van Bab bij te houden. Tuurlijk is Bab top als persoon, alleen maakt hij fouten in correcte verslaggeving over schaakgeschiedenis.
Denken
Rini Kuijf
15:31
Uitgedacht dus.
Baudet Bashen!
Rini Kuijf
15:30
Wel vreemd dat het in landen als Tsjechië zo slecht gaat.
Denken
Hans Nuijen
15:22
Het is inmiddels een (officieuze) bewijsvoering denken. Geaccepteerd dat denken niet wordt begrepen. Verder leven.
Baudet Bashen!
Paul Bierenbroodspot
15:04
Gemiddeld komt de IFR uit op ongeveer 0,15. Regionaal zijn er verschillen.
Verkiezingen
Paul Bierenbroodspot
14:30
Baudet Bashen!
Rini Kuijf
14:10
In Tsjechië is het geen griepje te noemen met bijna 2600 doden per miljoen mensen bijna 3 x zoveel als hier. Mensen in India die water uit de rivier drinken vallen niet om door een covid besmetting. Volgens de officiële cijfers is covid dodelijker dan influenza
Aan de griep of aan de gevolgen er van overlijden er jaarlijks 1 op de 127 griepgevallen als ik de cijfers van de Wikipedia neem, als we de bloedbank nemen dan hebben we er zo 3.400.000 gevallen Covid gehad, het officiële sterftecijfer zal het dubbele zijn, het blijft gokken, er is geen meldingsplicht, Dan kom ik ergens in de buurt van 1 op de 106.Het zou dus in ons land best aardig bij elkaar in de buurt kunnen komen.
Benaamde Liedjes
Paul-Peter Theulings
13:48
HKV103 Eloise van Barry Ryan.
Bab Wilders
Laurents van Twillert
13:32
Bab is top en Jaap moet gewoon een baan gaan zoeken.
Wuhan coronavirus
Laurents van Twillert
13:30
Misschien moeten wij naar India verhuizen voor verbeterde leefomstandigheden.
Bab Wilders
Arie van der Burch
13:29
Dat was even om aan te geven dat hij all-round is, Alexander, niet alleen een uitstekende journalist maar ook een voortreffelijk voorzitter.
Wuhan coronavirus
Arie van der Burch
13:27
Ik hoor net dat van mijn schoonfamilie in India iedereen van hun ouder dan 30 jaar inmiddels zijn eerste prik heeft gehad, en over 4 week de tweede prik krijgt. Dit is een enorme logistieke uitdaging in India waar meer dan 1,3 miljard mensen wonen, maar ze zouden er wel eens eerder mee klaar kunnen zijn dan Nederland als het hier zo doorgaat en niet wat meer consistentie komt in het logistieke proces.
Baudet Bashen!
Xander Wemmers
12:58
Ik heb voornamelijk gesprekken gezien waarin Van Haga zijn opponent moest corrigeren van "griepje" naar "griep".
Denken
Rini Kuijf
12:45
Nu nog zelf gaan denken en we zijn er.
Baudet Bashen!
Wim van Beersum
12:35
Heeft Van Haga zelf het woord "griepje" in de mond genomen of waren dat zijn critici?
Baudet Bashen!
Jeroen Makkinje
12:15
Misschien werkt het woord griepje wat verwarrend. Beter is om te spreken van "griep waar je een beetje dood aan gaat". Dat maakt het wat duidelijker dat iemand onzin uitkraamt.
Baudet Bashen!
Xander Wemmers
12:09
Dus Baudet en Van Haga zeggen het helemaal correct maar moeten toch even gebashed worden omdat ze de waarheid spreken :-)

Mooi om te zien hoe die framing werkt :-)
Denken
Hans Nuijen
12:06
Dank. Dan is, in ieder geval, de geschiedenis van het denken afgerond.
Schaken in de krant
Arno
11:51
CP, tijd voor actie!
Baudet Bashen!
Arjan van der Leij
11:00
Niet gek mi. In het spraakgebruik zeggen mensen "ik heb griep" als ze een dag of twee dagen thuis zijn omdat ze zich niet lekker voelen. 9 vd 10x gaat het niet om griep.

En om toch weer on-topic te gaan:-) :
Baudet (en van Haga) weet dat ook, weet dat mensen de associatie maken met wat in het spraakgebruik als griep wordt aangeduid, maar verdedigt zich daarna door te verwijzen naar een echte griep.
Schaken in de krant
Arjan van der Leij
10:11
Vandaag in het AD een artikel over 10 schaaktafels die in capelle a/d ijssel gaan worden geplaatst:

"De gemeente zet binnenkort tien schaaktafels neer, met op elke tafel drie velden."
Dat schiet lekker op, toch zo'n beetje een half schaakbord bij elkaar :-)

Verderop in het artikel een bestuurslid van CSV: "Het droomplaatje? Dat alle drie de schaakvelden worden gebruikt met mensen er omheen."

Neem aan dat ie verkeerd is geciteerd. Wel goed nieuws verder! Ik ga tzt zeker eens kijken.
Baudet Bashen!
Paul Bierenbroodspot
10:08
Erwin Kompanje is goud.Ik vroeg de laatste weken aan jonge studenten geneeskunde of zij bang waren voor infectie met SARS-CoV-2. Veel van hen bevestigden dat. Ik vroeg hen vervolgens waarom zij er dan zo bang voor waren. ‘Je kunt er mee op de IC komen en dood aan gaan‘ was de strekking van hun antwoorden. Vervolgens vroeg ik hen of zij bang waren ‘om griep (influenza) te krijgen‘. ‘Nee‘, zeiden zij, ‘dat is lastig maar je komt er niet mee op de IC‘. Ach de naïeve kinderen dacht ik.

Moeten mijn studenten bang zijn om ‘dood te gaan’ aan COVID-19. Nee, dat hoeven zij echt niet. Zij zouden juist banger moeten zijn voor de griep, maar wonderlijk genoeg waren zij dat dan weer niet. Het gekroonde virus regeert, ook in de hoofden en het denken van angstige jonge mensen die zelf dokter willen worden.
Jaap's Topic
Paul Bierenbroodspot
10:03
Dat het keto-dieet helpt tegen PDS had ik al gelezen. Toch maar even opgezocht wat het Foodmap-dieet inhoudt.

Van te voren weet u niet óf u gevoelig bent voor FODMAPs (bepaalde voedingssuikers) en in welke mate. Het FODMAP beperkt dieet bestaat uit een testfase van 6 weken waarin u verschillende voedingsmiddelen vermijdt. In grote lijnen komt dit neer op:
1 geen vloeibare zuivel (maar wel lactosevrije zuivel)
2 geen tarwe (maar wel spelt) en de helft van de soorten
3 een deel van de soorten groenten
4 een deel van de soorten fruit.
Als hiermee uw klachten met minstens 2 punten op een schaal van 10 (of 100 punten op een schaal van 500) dalen, dan is het dieet effectief. Als u geen of weinig klachtenvermindering ervaart, stopt u met het dieet.
In de tweede fase blijft u het dieet strikt volgen, terwijl u één voor één de verschillende FODMAPs herintroduceert. Zo leert u herkennen welke voeding de klachten veroorzaakt. Deze fase duurt minstens 6 weken. In de laatste fase voegt u de voedingsmiddelen met de FODMAPs die u wel kunt verdragen weer toe waardoor het dieet gemakkelijker wordt. Ook kunt u testen of u kleinere hoeveelheden van de probleemproducten wel verdraagt
Baudet Bashen!
Johnny de Kraker
09:59
"Geinig" vond ik het dat Erwin Kompanje zijn studenten op het Erasmus MC allerlei op zichzelf best schokkende grafiekjes liet zien en daarna vroeg waarover zij dachten dat het ging. Corona natuurlijk zeiden die studenten. Nee dus: "een griepje" was het goede antwoord. Zulke ongeveer gelijksoortige grafiekjes kon hij een paar keer terugvinden binnen tijdsbestek afgelopen tien jaar.
Wuhan coronavirus
Jaap Amesz
09:53
He ik heb 1x astrazeneca gehad. Waar vind ik statistieken over mijn IC kans.
Wuhan coronavirus
Paul Bierenbroodspot
09:51
Helemaal mee eens, Laurents.
Nu komen ze met de testmaatschapppij. Het wordt gebracht als een experiment om te kijken hoe de maatschappij weer open kan. Allleen is er geen exitstrategie in het plan.

Vanaf half april wil het demissionair kabinet in samenwerking met VNONCW gaan starten met een pilot voor de zogenoemde testsamenleving. Een samenleving waarin u ziek bent totdat u het tegendeel bewijst. Om mee te doen aan de dingen die het leven leuk maken moet u een negatieve coronatest laten zien. Wilt u dit niet of heeft u onverwacht een positieve test? Jammer, dan wordt u uitgesloten op basis van een vermeende medische conditie.

Lang geleden hebben wij afgesproken dat (medische) apartheid niet hoort bij onze westerse samenleving. Maar dat principe staat nu op de tocht. In november 2020 kwam VNONCW naar buiten met een uitgebreid plan voor een testsamenleving. Sindsdien zijn ze in samenwerking met het ministerie van VWS hard aan de slag gegaan om dit plan werkelijkheid te zien worden. Wat er in dit plan staat is simpelweg schrikbarend.

Zo staat er bijvoorbeeld in dat u elke dag een test moet doen, mocht er voor u geen mogelijkheid zijn om thuis te werken. Bij een negatieve test krijgt u toegang tot uw werkomgeving. Ook moeten scholieren en studenten elke dag negatief testen voor ze naar school gaan. Hiervoor zijn, volgens het plan van VNONCW, twee miljoen testen per week nodig.
Dankzij massaal testen zouden we ‘vrijwel terug naar normaal’ kunnen gaan. Vrijwel terug naar normaal betekent voor VNONCW dat we de leuke dingen in het leven alleen mogen doen als we bewijzen het virus niet bij ons te dragen. Dat het plan geen fase 4 omvat: weer geheel terug naar normaal, zou ons allen zorgen moeten baren.

U voelt zich kerngezond. Maar mocht deze testsamenleving doorgang vinden bent u bij voorbaat onrein. U moet zich regelmatig laten testen om te bewijzen dat u ‘gezond’ bent. U bent anders ziek.

U bent het virus.
Benaamde Liedjes
Ronald Gouma
09:49
Ja, ik denk dat die alledrie langs gaan komen.
Dus, om te beginnen, HKV 102: Punt voor PPT!

Doe ik ook een "Jeroentje": HKV 103: Ella, elle l'a van France Gall
(die versie van Keet is minder; zou Keet overigens familie zijn van Arnoud's Barry ;-)

Nu nog even de juiste oplossing ervoor plakken...
3 opties (de twee mooiste laat ik morgen terugkomen in m'n spin-off, want die kiest Jan toch niet).
Ik zet vol in op 'n B-kantje: HKV 102 Elisa - Bee Gees
Jaap's Topic
Jaap Amesz
09:39
Yep. Wat een ellende.
Baudet Bashen!
Paul Bierenbroodspot
09:37
Voor iedereen die influenza een griepje noemt.
Jaap's Topic
Paul Bierenbroodspot
09:34
Een broodje kaas eten, een glas melk drinken of uien en knoflook bij een smakelijk vleesgerecht? Vergeet het maar, als je zoals Melinda Thomas lijdt aan het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). ,,Toen ik in Italië studeerde, at ik twee keer per dag pizza’s en pasta. Ik kwam ik in het ziekenhuis terecht. Met helse buikpijn.’’

Fodmap-dieet
Eenmaal terug in Doetinchem duurde het nog geruime tijd voor de diagnose werd gesteld. ,,Mijn behandelend arts van het Slingeland Ziekenhuis kwam toen met de term Fodmap-dieet. Ik wist niet waar hij het over had. Maar ik ben me er wel in gaan verdiepen.’’

Eigenlijk is dieet niet de juiste term. Fodmap is een cursus, waarin je er door zelf uit te proberen achter komt welke suikers en koolhydraten je ziek maken. Daar kun je de gerechten op aanpassen en houd je de klachten binnen de perken. ,,Thuis ook, zeker. Er wordt niets besteld, geen pakjes en zakjes. Alles vers.’’
Benaamde Liedjes
Arnoud van Vliet
02:08
Zal ik ook een keer meedoen, HKV102 Eloise van Barry Ryan.
Benaamde Liedjes
Paul-Peter Theulings
23:13
HKV 102, Für Elise
Benaamde Liedjes
Jeroen Schilperoort
23:04
HKV 102:
Ella, elle l'a van France Gall
Stand Benaamde Liedjes
Jan Blom
23:03
Algemeen Klassement

1. Lars Slofstra 32,00
2. Caspar Kruijf 23,00
3. Jeroen Schilperoort 10,00
4. Ronald Gouma, PPT 8,00
6. Arnoud van Vliet 7,00
7. Max Viergever 2,00
8. Jasper Reichardt, Jaap Amesz, Eelke Heidinga, gp, Jeroen Makkinje 1,00
13. Alle andere mensen 0,00

Langste streak: Lars Slofstra 6,00
Lopende streak: Jeroen Schilperoort 2,00

Dualpuntenklassement

1. Lars Slofstra 1,00
2. Alle andere mensen 0,00


Werkdagenklassement

1. Caspar Kruijf, Lars Slofstra 20,00
3. Jeroen Schilperoort, Ronald Gouma, PPT 6,00
6. Arnoud van Vliet 5,00
7. Jasper Reichardt, Max Viergever, Jaap Amesz 1,00
10. Alle andere mensen 0,00


Weekenddagenklassement

1. Lars Slofstra 12,00
2. Jeroen Schilperoort 4,00
3. Caspar Kruijf 3,00
4. PPT, Arnoud van Vliet, Ronald Gouma 2,00
7. Max Viergever, Eelke Heidinga, gp, Jeroen Makkinje 1,00
11. Alle andere mensen 0,00


Maandenklassement

1. Lars Slofstra 3,00
2. Alle andere mensen 0,00


Maandklassement April

1. Ronald Gouma, PPT 3,00
3. Jeroen Schilperoort 2,00
4. Caspar Kruijf, Eelke Heidinga, gp, Jeroen Makkinje, Lars Slofstra 1,00
8. Alle andere mensen 0,00


Maandklassement Maart

1. Lars Slofstra 11,00
2. Caspar Kruijf 8,00
3. Ronald Gouma 4,00
4. Arnoud van Vliet, Jeroen Schilperoort, PPT 2,00
7. Max Viergever 1,00
8. Alle andere mensen 0,00


Maandklassement Februari

1. Lars Slofstra 10,00
2. Caspar Kruijf 6,00
3. Jeroen Schilperoort 4,00
4. Arnoud van Vliet 2,00
5. Jaap Amesz,Ronald Gouma 1,00
7. Alle andere mensen 0,00


Maandklassement Januari

1. Lars Slofstra 10,00
2. Caspar Kruijf 8,00
3. Arnoud van Vliet, PPT 3,00
5. Jeroen Schilperoort 2,00
6. Jasper Reichardt, Max Viergever 1,00
8. Alle andere mensen 0,00


Diagnoseklassement

1. Jaap Amesz, Caspar Kruijf 27,00
3. Ronald Gouma 5,00
4. Jeroen Schilperoort, Anne Veltman 3,00
6. Lars Slofstra, Paul Bierenbroodspot 2,00
8. Henk van Lingen, PPT 1,00
10. Alle andere mensen 0,00


Voorzetklassement

1. Ronald Gouma 1,00
2. Alle andere mensen 0,00

Interessantebijdragenklassement

1. Alle andere mensen 0,00

Scoren op je verjaardagklassement

1. Alle andere mensen 0,00