Voorstellen Europese Schaakunie
CP
17-02-2015 15:30
ach ja de FIDE dat zijn jullie.
Arbiter
17-02-2015 12:24
Danailov is niet heel positief...
Pieter de Groot
29-03-2011 20:33
Danailov stelt voor het auteursrecht te regelen op schaakpartijen. Hij verwacht dat daardoor het aantrekkelijker wordt voor sponsors om een toernooi te sponsoren. Zie link.

Het gaat hem er nou niet zozeer om dat clubblaadjes moeten betalen voor het publiceren van de beroemde partij grootmeester Jantje tegen grootmeester Pietje, nee het gaat hem erom dat belangstellenden die een belangrijk toernooi via internet willen volgen, voortaan moeten betalen.

Stel, er is een wereldkampioenschap, dan heeft uitsluitend de organisator het recht de partijen op internet te plaatsen. Andere sites mogen dat niet, ChessBase, Susan Polgar en Kees Schrijvers mogen dat niet doen (doen ze het wel krijgen ze een schadeclaim aan hun broek). Het gevolg is dat het toernooi alleen tegen betaling is te volgen. Stel, een miljoen bezoekers tegen € 5 is een aantrekkelijke prijzenpot. Hiervan kunnen de grootmeesters profiteren. Zo wil Danailov het schaken promoten.
Gerard Mulder
29-03-2011 09:06
Europa is van ons schrijft de beste man. Daar valt wel iets op af te dingen. Turkije ligt voor 90% in Azie.
Richard Vedder
29-03-2011 09:02
Hij kan ze ook allemaal in hun nakie laten schaken. Kachel een beetje hoger en hoppekee... Eens kijken wie er dan nog een pda verstoppen kan!
Arie de Ru
29-03-2011 08:01
Pieter, krijg je genoeg slaap?
Pieter de Groot
29-03-2011 03:59
Ja, Danailov, de president van de ECU, wil dat – want hij is de geestelijk vader van al deze voorstellen. Wanneer een toernooi enkele dagen duurt schijnt het voor te komen dat sommige schakers hun ondergoed, overhemden niet verschonen en dagenlang in dezelfde plunje rondlopen. Ze schijnen dan te stinken. Indien het voorstel wordt overgenomen kan dit op toernooien die de ECU organiseert, niet meer voorkomen.
Arnoud van Vliet
29-03-2011 02:44
Kledingvoorstel? Apepakjes voor de deelnemers of zo?
Pieter de Groot
29-03-2011 02:12
Open Brief van de Voorzitter van de Turkse Schaakbond

In Khanty-Mansiysk in 2010 besloten de leden van de Algemene Vergadering van de Europese Schaak Unie (European Chess Union, ECU) in verband met de drukke, politieke agenda van die Vergadering dat het verstandiger was het besluit over het organiseren van toernooien uit te stellen tot een nieuwe, buitengewone vergadering. Deze nieuwe, Buitengewoon Algemene Vergadering van de ECU wordt gehouden in Aix-les-Bains op 29 maart 2011. Echter, in aanvulling op het onderwerp van de organisatie van toernooien heeft het huidige bestuur van de ECU een lange lijst van aanvullende voorstellen voorbereid die in Aix-les-Bains worden besproken.

Het onderwerp van de voostellen houdt in een verschuiving van de bevoegdheid tot het aanwijzen van een toernooi van de algemene vergadering naar de raad van bestuur, de begroting, Sofia regels, kleding voorschriften, Bilbao regels, en auteursrecht op zetten. Wij, de Turkse Schaakbond, vinden deze voorstellen ondeugdelijk en tekortschietend:

1. Het verschuiven van de bevoegdheid tot het aanwijzen van een toernooi van de Algemene Vergadering naar de raad van bestuur is onaanvaardbaar, omdat de raad van bestuur van plan is dit belangrijke voorstel snel er door te drukken zonder alle bonden voldoende tijd te geven om te reageren.

2. De voorgestelde wijzigingen in de begroting zijn bedoeld om de uitgaven te verhogen, terwijl het bestuur van de ECU nog niet eens heeft geprobeerd voor € 100.000 aan schulden te innen van drie organisatoren, en verder in zes maanden tijd nog niet één euro aan sponsorgeld heeft binnengehaald.

3. Sofia regels scheiden het geheel aan regels van de cyclus van het wereldkampioenschap, en dit onderscheid schaadt het imago van schaken; vandaar dat zo’n voorstel niet voor een continent moet worden ingevoerd, maar op een wereldniveau.

4. Het kledingvoorstel heeft financiële gevolgen voor veel van de kleine Europese schaakbonden. Dit schaadt hen, omdat het voorstel niet wordt ondersteund door een continentaal sponsor programma.

5. De Bilbao regels brengen niet alleen chaos bij het berekenen van de ratingen en titels, maar beschadigen ook het beeld van schaken door een scheiding te maken in de regels die gelden voor de cyclus van een wereldkampioenschap.

6. Het invoeren van auteursrechten voor zetten kan niet worden ingevoerd, en het zou alleen al de media ontmoedigen om het schaken te promoten.

Wij hopen dat u, geachte bestuurders en afgevaardigden van de geachte bonden van de ECU, ervan overtuigd zijn dat deze onwerkbare voorstellen grote negatieve gevolgen kunnen hebben voor het schaken in Europa en het schaken in de wereld. Wij verzoeken u alle voorstellen in de Extra Buitengewoon Algemene Vergadering in Aix-les-Bains af te wijzen.

EUROPA IS VAN ONS! HET IS VAN ONS! U MOET OOK ZO REAGEREN!
Gens Una Sumus
Hoogachtend,
Ali Nihat Yazici
President van de Turkse Schaakbond